Pénznem váltás
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2020.10.22 21:34

Hogyan tisztítsunk szőnyeget házi praktikákkal?

 

Még egy sokat látott, tapasztalt háziasszonyon is könnyedén kifoghat a szőnyegbe ragadt csoki, sár vagy vörösbor folt. Arról nem is beszélve, hogy az a szőnyeg, ami mindennapos igénybevételnek van kitéve, egy idő után kopottabb, használtasabb hatást kell, ráadásul, mint a legtöbb lakástextília, a szőnyeg is úgy szívja magába a szagokat, mint a mágnes.

 

 

De akkor mit tehetünk?

 

Nem, nem az a megoldás, hogy száműzzük otthonunkból a szőnyegeket így küszöbölvén ki a bosszantó „szőnyegkatasztrófákat”.

 

Az sem feltétlen járható út, hogy évente cakkpakk kicseréljük őket, hiszen egy-egy minőségibb, drágább darabtól alapelvárás, hogy időtálló, strapabíró is legyen.

 

Akkor mégis hogyan kell szőnyeget tisztítani?

 

Szőnyeget egyáltalán nem könnyű tisztán tartani, és most nem a porszívózásra gondolunk.

 

A többségüket nem lehet csak úgy nagy hirtelenjében bedobni a mosógépbe, hogy majd az elvégzi helyettünk a piszkos munkát, mert a fürdőszoba- és futószőnyegeket leszámítva a legtöbb szőnyeg nem mosható géppel.

 

A szőnyegtisztító helyek meg vagyonokba kerülnek, így jó, ha az ember egy-két évente ki tudja gazdálkodni a családi kasszából az alapos és profi szőnyegtisztást. De akkor mi tévők lehetünk?

 

Hogyan szállhatunk szembe a makacsabb szennyeződésekkel azért, hogy szőnyegünk sokáig megőrizhesse újszerű állapotát? Ehhez szeretnénk a következőkben néhány tippet adni, olyanokat, amik nemhogy nem kerülnek sokba, de még egészségesebbek is, mint bármely más vegyszeres tisztítás. Házi praktikák, amiket mindenkinek jó ismernie és alkalmaznia, ha beütött a baj.

 

Csapjunk le azonnal a foltra!

 

Alapszabály és nem csak foltos ruhák esetében, hanem minden textíliánál. Ha megtörtént a baj, azonnal lépjünk a tettek mezejére, mert csak így kerülhetjük el a maradandó nyomokat a szőnyegen!

 

Ne várjunk napokat, heteket és az is rossz indok, hogy majd a következő nagytakarításnál megoldjuk, mert akkor már úgyis késő lesz!

 

Ha egy mód van rá, ne engedjük beszáradni a foltot, mindegy, hogy makacs szennyeződésről vagy csak „egy foltocskáról” van szó!

 

Bármi is ragadjon vagy ömöljön ki a szőnyegre, próbáljuk meg azt a lehető leggyorsabban eltüntetni (még ha csak felületesen is). A szappanos langyos víz sokszor csodákra képes, így S.O.S.-ben ezt mindig bevethetjük, ha hirtelen jobb ötletünk nem akad.

 

Hogyan kell szagtalanítani a szőnyeget?

 

Hiába a rendszeres, alapos porszívózás, a szőnyegek sajnos egy idő után magukba szívják a kellemetlen szagokat.

 

A konyhai szőnyegek olajszagúak lesznek, a szobaiak pedig, szellőztessünk bármenyit is, néha állott, dohos szagot kezdenek magukból árasztani. Már nagyanyáink is esküdtek a szódabikarbóna remek hatására, ha szóba került a szagtalanítás.

 

Csupán annyi a dolgunk, hogy szétszórunk pár tasaknyit a száraz szőnyegen majd kézzel vagy egy kisebb kefével beledörzsöljük a szálakba. Utána jöhet egy kiadós porszívózás és már készen is vagyunk. Ilyenkor a szőnyegből nemcsak a leszórt szódabikarbóna tűnik el, hanem hosszú időre az áporodott szag is.

 

Viszlát, vörösbor folt!

 

Nincs annál bosszantóbb, mint mikor kilöttyen a vörösbor a szőnyegre. Általában ilyen esetben már búcsút is intünk a szőnyegünknek vagy éppen elkezdünk rögvest azon gondolkozni, hogy hogyan is kéne átrendezzük a szobát azért, hogy valamelyik bútorral elfedjük a foltot. Ilyenkor a tej segíthet.

 

Öntsük a foltra, és hagyjuk, hogy elvégezze a dolgát! Utána langyos vízzel alaposan mossuk át, mert a tej könnyen belebüdösödhet a szőnyegbe! Ilyen esetben a só is be szokott válni, ha éppen nincs a hűtőnkben tej…

 

Lelapult shaggy szálak gereblyélése

Azon a szőnyegen, amin gyakran megyünk végig egy idő után lelapulnak a szálak. Ez főleg a hosszú szálú shaggy szőnyegeknél idegesítő, hiszen ezeket pont azért vesszük meg az üzletből, mert tetszik, hogy olyan dús, hosszú, puha szálú szőnyegek, amikre olyan jó ránézni, rálépni.

 

Az is gyakran előfordulhat, hogy egy nagyobb átalakításnál átrendezzük a szobát, így máshova kerülnek a bútorok lábai. Ha eddig a szőnyegen voltak, akkor ott nagy valószínűséggel nyomot is hagytak, amit szintén el kell valahogy tüntetnünk.

 

A shaggy szőnyegeknél gyakran beválik az a módszer, hogy bizonyos időközönként egy kisebb gereblyével szó szerint felgereblyézzük a lelapult szálakat. Más szőnyegek esetében pedig a gőz az, ami segíthet, hiszen ez felpuhítja a szálakat, így könnyebben tudjuk őket a helyükre igazítani.

 

Semmilyen házi praktika nem segít már régi szőnyegén? Lehet, hogy éppen most jött el az ideje a cserének – nézzen szét nálunk!