Pénznem váltás
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2019.07.12 23:28

5 dolog, amire mindenképp figyeljünk oda szőnyegvásárláskor

 

Praktikum és esztétikum szempontjából is jelentősége van annak, hogy milyen szőnyeget veszünk.

 

 

Ha bosszankodtunk már szőnyegbe akadó ajtó miatt, ha huzigáltuk már a bútorokat úgy, hogy azok valamennyire eltakarják a szőnyegre kiömlött, (és beleszáradt) kóla nyomát, de ha azt is átéltük már, hogy milyen hangos tud lenni a felettünk lakó szomszéd, aki nem szőnyegpárti, akkor biztosan tudjuk, hogy egy szőnyeg nemcsak azért hasznos, mert attól szebb lesz a nappalink.

 

1. A szőnyeg tisztítása

Kardinális kérdés, hiszen attól a ponttól, hogy megvettük és hazavittük a szőnyeget, el is kezdünk azon izgulni, hogy nehogy kárt tegyünk benne.Sokszor olyannyira vigyázunk rá, hogy szinte nem is használjuk, csak nézzük, így olyan, mintha nem lakás kiegészítőt vettünk volna, hanem egy műtárgyat. Kiver a víz már a gondolatától is, hogy ráömölhet bármi, vagy valaki végig mehet rajta sáros cipővel.

 

Sokan vesznek úgy szőnyeget, hogy közben folyton azt figyelik, mennyire látszódik meg rajta a mindennapok nyomai. Nem érdemes folytonos készenlétben élni, inkább, ha valami rákerül, azt azonnal el kell tüntetni. Annál hatékonyabb lehetünk, minél hamarabb nekiesünk a foltoknak.

 

Célszerű úgy választani szőnyeget, hogy figyelembe vesszük azt is, mennyire forgalmas a hely, ahova letesszük azt. Egy előszobába mehet egy gépben is mosható rongyszőnyeg, mert ezzel akkor se lesz nagy bajunk, ha összepiszkolódott, de például étkezőbe felejtsük el a hosszú szálú, világos szőnyeget, mert azzal csak meggyűlik majd a bajunk, amikor takarításra kerül a sor.

 

Morzsák és ételfoltok, szerintünk ennyit bőven elég is mondanunk…

 

2. A szőnyeg, mint szigetelő


Bizony erre kevesen gondolnak vásárlásnál, pedig a szőnyegek hangszigetelésben és hőszigetelésben is jelesek. Persze csak akkor, ha a megfelelő vastagságúakat vesszük és azt olyan helyre is tesszük.

 

 

Tompítják a léptek erősségét és egy viszonylag visszhangos szobának a jobb akusztikájához is hozzájárulhatnak. De az is a komfortérzetünket növeli, ha nem a hideg padlóra kell letennünk a lábunkat.

 

3. A szőnyeg mérete


A szőnyegek ma már számos méretben kaphatók, de ha nem mérjük fel (és le) előre a terepet, akkor bizony érhetnek még meglepetések.
Például egy bejárati ajtó alá szorult futószőnyegnél, amit folyton felgöngyölünk, ahányszor csak betesszük a lábunkat a házba, de a mosógép alá gyűrt fürdőszoba szőnyegektől is óva intenénk mindenkit.

 

A legideálisabb méret kiválasztása érdekében mérjük le előre a már meglévő bútorokat, vagy a szőnyeg tervezett helyét. Nappaliban például a szőnyeg úgy esztétikus, ha a dohányzóasztal alatt van, vagy épp összeköti kanapét a szemben lévő fotelekkel.4. A szőnyeg színe


Köztudott, hogy a színek különböző hatással vannak ránk, befolyásolják a közérzetünket és a hangulatunkat is. Az élénkebb színek energetizálnak, míg a pasztellesebb árnyalatok nyugalmat sugároznak.

 

Szőnyegvásárlásnál azonnal megakad a szemünk egy szép színen, ám az még az üzletben lehet, hogy jól néz ki, de más megvilágításban, más stílusú bútorok között, szóval egy teljesen más térben egészen különbözhet az első benyomás hatásától.Próbáljunk úgy szőnyeget venni, hogy ne a kedvenc színünk legyen a mérvadó, sem az első benyomás.

 

Egy szőnyegnek stílusában, hangulatában is kell passzolnia az enteriőrhöz. Legyen összhangban a fal színével, a kárpittal, a bútorokkal és egyéb lakástextíliákkal is. A végeredmény inkább szemet gyönyörködtető legyen, mint kaotikus.

 

5. Van-e kisállat a lakásban?


Mert ha igen, hiába is tetszik egy hosszú szálú shaggy szőnyeg, nem biztos, hogy ez lesz a legelőnyösebb választás számunkra. Kisállattartóként óriási kihívás az állandó szőrhullatás és tappancs nyomok miatt, hogy milyen szőnyeggel borítjuk a padlót.Kutya, macska mellett amúgy is többet kell takarítani, viszont saját magunkkal szúrunk ki, ha ezt még megsokszorozzuk néhány kényes szőnyeg letevésével is. Gyorsan átporszívózható, mintás és mosható szőnyegek – hirtelen ezek az első gondolataink a téma kapcsán.

Válogasson kedvére a szőnyegeink közül!