Pénznem váltás
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2022.09.15 14:44

Nagy segítség a lakás szigetelésében egy jól kiválasztott szőnyeg

Nagy segítség a lakás szigetelésében egy jól kiválasztott szőnyeg

 

Nem csak szépek, kivételesen jó a hőmegtartó képességük is.

A tél sötét, komor, hideg... és egyre drágább is. Otthonunk melegen tartása komoly kihívást jelent az egekig szökő energiaárak mellett, de a felmerülő nehézségek ellenére sem kell lemondani a komfortos hőmérsékletről. Némi előrelátással, odafigyeléssel könnyedén találhatunk olyan kiegészítő, illetve alternatív megoldásokat, amik a termosztát feltekerése helyett biztosítják a megfelelő szigetelést, ezzel együtt a lakás melegét. És hogy ebben mekkora szerep jut a szőnyegeknek? Sokkal nagyobb, mint gondolnánk!

 

Szigetelni, szigetelni, szigetelni

 

A költségek csökkentése és a hőmérséklet megtartása szempontjából az egyik legfontosabb – és nem véletlenül a leggyakrabban említett – feladat, a szigetelés. Általában ezt csak a ház vagy a lakás külső falaival kapcsolatban halljuk, és kétségtelen is, hogy ez részlet a szigetelés legfontosabb eleme a hő megtartásának szempontjából, de nem minden. Ugyanis az előbbiek mellett korántsem elhanyagolható, 10-20 százalékos energiavesztés történik a fedetlen, kárpit nélküli padlófelületen is, bent a lakásban. Ami tehát azt jelenti, hogy célszerű a szobákban minél több szőnyeggel borított területet létrehozni, szakértők azt javasolják, legalább 70 százalékát fedjük le így az otthonunknak, ezáltal is növelve a belső szigetelést.

 

Padlófűtés helyett

 

Mert bizony a szőnyeg egy kivételesen jó szigetelőanyag, és bizony, minél vastagabb, annál inkább igaz ez rá. Egy jól kiválasztott szőnyeg hőellenállása ugyanis akár a tízszerese is lehet egy keményebb burkolatnak, ami ráadásul könnyen lehűl, már-már fájdalmasan hidegre. De elég csak arra gondolnunk, hogy mennyivel melegebb és puhább érzés, ha nem ezen a hűvös kövön kell télen sétálnunk, hanem egy süppedős, hosszabb szálú szőnyegen, ami szinte átöleli a lábfejünket minden lépésnél. Ezek a cirógató szálak pedig nem csak ezért hasznosak, hanem azért is, mert sűrű, milliónyi apró szálból álló jelenlétükkel segítenek, hogy a levegő és a padló közötti hőmérséklet-különbség kisebb legyen.

 

Nem csak dekoráció

 

Az egyik leggyakoribb tanács, amikor az otthonunk télre való felkészítéséről esik szó, hogy válasszunk olyan kárpitokat, textíliákat, amik nem csak a melegséget biztosítják, de ránézésre is annak érzetét keltik. Így a függönyök, díszpárnák, extra takarók is előkerülnek ilyenkor a szekrényből. A szőnyegek esetében is áll ez az elv, így már a látványuk is sokat segít a közérzetünkön. De közel sem csak dekorációról van szó, hiszen az ablakok, bejárati ajtók közelében, ahol a legjobb nyílászárók és szigetelés ellenére is több hideg levegő fordul elő, nagyon is fontos gyakorlati hasznuk is van. Egy jól elhelyezett szőnyeg ugyanis nem engedi be az otthonunk belsejébe a hideget, ezzel is elősegítve a komfortos hőmérséklet megtartását. A legmelegebbnek számító gyapjú a nappaliban, a pihe-puha shaggy szőnyeg a hálószobában ideális, de mindenképpen a lakásunk belsejében; a sűrű szövésű, de rövidebb szálú változatok pedig – akár több rétegben lehelyezve – a nyílászárók közelében válnak igazán hasznunkra a téli időszakban.

 

Nézzen körül a vastag jól szigetelő szőnyegeink között:

https://szonyegkatalogus.hu/shaggy-szonyeg