Pénznem váltás
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Partnereink
Blog
2020.10.22 21:26

Egy klasszikus szőnyeggel nem foghatunk mellé

 

Amikor minden más már kiment a divatból, egy klasszikus szőnyegnek akkor is tudunk helyet találni az otthonunkban.

 

 

 

 

Ennek a típusnak a legfőbb előnye, hogy időtlen, tehát bárhogyan is alakuljanak az éppen aktuális trendek, bármi is legyen az év lakberendezési divatja, ezek a szőnyegek mindig jól mutatnak majd otthonunkban.

 

Bár pontos statisztikákat nem tudunk, a helyzet az, hogy nagyságrendileg klasszikus szőnyegekből adják el a legtöbbet a világon. Hogy miért? A válasz egyszerű: mert mondhatni kortalanok, és bármilyen lakberendezési trendhez jól passzolnak.

 

Mivel szőnyeget nem 2-3 évre vásárol általában az ember, hanem jó esetben hosszabb időre, ezért ezek a szőnyegtípusok akár azt is kibírják, ha lecseréljük körülöttük a bútorokat, újrafestjük vagy tapétázzuk a falakat, esetleg tágítjuk, összenyitjuk a tereket. Persze egy minimális összhangra azért törekednünk kell, ha tökéletes végeredményt szeretnénk, ám egy klasszikus szőnyeggel még mindig jobb eséllyel indulunk, mint mondjuk egy éppen, az aktuális divathóbortnak megfelelő darabbal.

 

A klasszikusok változatossága gyönyörködtet

Az ilyen szőnyegek esetében pedig ez különösen igaz. Tévedés azt hinnünk, hogy ezek a szőnyegek csak antik bútorokkal berendezett, kicsit porosabb hangulatú otthonokban mutatnak jól. Olyan sokfélék és annyi lehetőséget rejtenek magukban, hogy modern otthonokban is remekül mutathatnak, ha össze tudjuk hangolni a bútorainkkal, a falaink színével és a többi lakástextíliánkkal.

 

Ideális esetben gyapjú vagy selyem alapanyuként képzeljük el szőnyegeinket, azonban a technológia fejlődésének hála, az anyagok sokszínűségének és feldolgozhatóságának köszönhetően, a szintetikus anyagok térhódítása is megkezdődött a piacon. Annál is inkább, mert ezek – a géppel szőtt típusok – megfizethetőbbek, mint mondjuk a kézzel szőtt szőnyegek, ám esztétikai tulajdonságainkból és minőségükből mégsem veszítenek semmit.

 

A készletünkön levő szőnyegek egy része polipropilén anyagú, amit többek között könnyű kezelhetőség, egyszerű tisztántarthatóság is jellemez. Meleg, puha tapintásúak és nagyon sokféle színben, mintázattal és a formában elérhetőek. A polipropilén egyike a legjobb vegyszerállósággal rendelkező anyagoknak – például ezt is kevesen tudják, azonban ez is befolyásolhatja a vásárlás végkimenetelét, ha hosszabb távban gondolkozunk.

 

De nem mehetünk el szó nélkül a klasszikus stílusú viszkóz szőnyegek mellett sem, amik szintén a mesterséges anyagú szőnyegek közé sorolandóak, mégis barátibb az árúk, mint mondjuk a selyem szőnyegeknek (ehhez a típushoz hasonlítanak leginkább).

 

A klasszikus szőnyegeket motívumaik alapján három főbb csoportra oszthatjuk: megkülönböztetjük a medallion mintásakat, a kazettásakat és a bordűrös típusúakat.
A medallion mintás szőnyeg jellemzője, hogy a közepüket főleg egy ovális alakú dekorelem díszíti, a kazettás szőnyegek téglalap alakú mintázatokkal dekoráltak, míg a bordűrösek körben egy vékonyabb, vagy vastagabb sávban díszítettek.

 

Melyek a klasszikus szőnyegek legfőbb előnyei?

  • Széles szín-, minta-, méret- és szálhosszúság-választék,

  • magas minőség,

  • könnyű tisztíthatóság,

  • mosható típusok,

  • többféle lakberendezési trendhez illenek,

  • megfizethetőek,

  • időtállóak.

 

Perzsamintás klasszikus szőnyegek

Amikor azt halljuk perzsa szőnyeg, óhatatlanul máris valami nagy, súlyos, kicsit öregesebb hatást kellő szőnyegre gondolunk, pedig a klasszikus perzsák a modern otthonokban is remekül helytállnak.

 

Mivel az eredeti keleti (perzsa) szőnyegek eléggé költségesek, ezért kétség sem fér hozzá, hogy igenis helyük van a piacon azoknak a perzsa hatású szőnyegeknek is, amik olcsóbbak, könnyebbek, gépi szövéssel készülnek, szintetikus anyagokból.

 

Akik nem akarnak lemondani a perzsák semmivel sem összetéveszthető stílusáról, ám mégis egy megfizethetőbb variánst keresnek, nekik nagyon jó alternatívát jelenthetnek a készletünkön levő perzsa hatású, klasszikus szőnyegek.

 

Hagyományos stílus, egyedi kivitelezés jellemzi őket, amik között mindenki megtalálhatja a neki tetsző darabokat. Keleti ihletésű szőnyegeink jellegzetes motívumaikkal visznek otthonosságot, stílust, eleganciát minden lakásba. A perzsa szőnyeg modern bútorokkal kombinálva meleg, hívogató hatást keltenek.

 

A szőnyeg színeit alapul véve kiváló összhang teremthető a helyiségekben, ha a szőnyeghez passzoló párnákat, bútorokat, függönyt válogatunk össze. Egyaránt jól mutatnak klasszikus és modern környezetben, de skandináv vagy indusztriális berendezés mellett is remekül helytállnak.

A retro szerelmeseinek is remek választás

Hagyományos formájuknak, standard méreteiknek, színeiknek és motívumaiknak köszönhetően ezek a szőnyegek tökéletesen kiegészítik a skandináv vagy rusztikus nappali berendezést is. Ezekben a retro divat szerelmesei is megtalálhatják a számításiakat.

 

De a szőnyeg kiválasztásakor ne csak a színét és méretét vegyük figyelembe, hanem lehetőleg a szálak hosszát is. A simább modellek kevesebb tisztítási problémát okoznak, míg a hosszabb szálúak nagyobb odafigyelést igényelnek.

 

Klasszikus szőnyeget elhelyezhetünk a nappaliban, a hálóban, az étkezőben, a dolgozószobában. Talán a konyhát és a gyerekszobát jobb mellőzni a sorból, mert itt nagyobb igénybevételnek lennének kitéve, így ezekbe a helyiségekbe mindenképp strapabíróbb szőnyegeket javasolunk.

 


A szőnyeg titka a klasszikus színekben is rejlik

 

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a meleg árnyalatokban kaphatóak főleg a klasszikus szőnyegek. A tipikus földszínek mellett barna , bézs, arany, téglavörös, narancs és sárga árnyalatokban is elérhetőek, azonban van egy-két színesebb, élénkebb, rendhagyóbb is ezek sorában.

 

A világos és tágas hatásért világosabbakat, míg a merészebb stílusért sötét árnyalatokat érdemes használnunk. Ezek a szőnyegek mindig központi helyen mutatnak és érvényesülnek igazán jól, így elhelyezésükkor, a szobák berendezésekor erre is érdemes odafigyelnünk.

 

A klasszikus szőnyegek soha nem mennek ki a divatból. Böngésszen sokszínű termékpalettánkon, és vigye haza azokat a szőnyegeket, amikbe első látásra beleszeret!